Заместник на правосъдния министър разкри подробности за процедурата по отстраняване на Гешев!

България отблизо

 

За мен решението на КС не е изненадващо. В момента работим по комплектоване на сигналите срещу главния прокурор. Те са свързани с нарушения, които касаят Конституцията. След това ще бъде сезиран Висшия съдебен съвет/ВСС/. Аз очаквам ВСС да има морала, и да изпълни задълженията си, и поне да постави на открита дискусия въпросите, които ние ще представим.

 

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Борислав Генчев в студиото на сутрешния блок на NOVA.

Според него, има бездействие на прокуратурата по определени казуси като “Мата Хари” и “Барселонагейт”: “Постоянно се налага да обясняваме на европейските си партньори защо няма разследвания срещу корупцията по високите етажи на властта”.

Той очаква ВСС да изпълни своите задължения: “Очаквам ВСС да направи открита дискусия по същество. Не искам да вярвам, че ВСС е обречен орган”.

На въпрос на водещите дали трябва да се изчака попълването на новия състав на ВСС, зам. правосъдният министър каза: “Ако при нас има данни за някои хипотези с нарушаване на конституцията, които обуславят предсрочно освобождаване на главния прокурор, ние няма какво да отлагаме” .

Генчев коментира предстоящия разпит на министър-председателя и говорителката на правителството Лена Бориславова: “Те казаха това, което всички знаят. Надявам се да кажат на какво са били свидетели. Отдавна е ясно, че става въпрос за имена, които са известни в публичното пространство”.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *