Иран отряза Байдън: Освободихме се от американците преди 43 години!

Свят

Иранският президент Ибрахим Раиси заяви, в отговор на вчерашното обещание на Джо Байдън на митинг в САЩ да „освободи Иран“, че страната му е спечелила свободата си, включително от американците, преди 43 години благодарение на Ислямската революция, съобщава ТАСС.

 

„Президентът на САЩ трябва да знае, че Иран беше освободен преди 43 години и е решен да се бори за своята свобода“, заяви Раиси по време на митинг за 43-ата годишнина от превземането на посолството на САЩ в Техеран.

Президентът Джо Байдън каза вчера, че Съединените щати скоро ще „освободят Иран“. По време на предизборен митинг в Калифорния в подкрепа на местния кандидат на Демократическата партия Байдън говореше за достъпа до здравеопазване на американските ветерани, но изведнъж се отклони от темата и неочаквано се насочи към иранския въпрос. „Не се притеснявайте, ние ще освободим Иран. Те ще се освободят доста скоро“, каза Байдън, без да дава повече подробности.

На 4 ноември 1979 г. ирански студенти окупираха посолството на САЩ в Техеран като взеха 66 дипломати за заложници. Опитът за освобождаване на персонала на посолството със сила се провали; американците напуснаха Техеран през 1981 г. след поредица от преговори между Иран и Съединените щати с посредничеството на Великобритания и Алжир.

Превземането на посолството се случи след Ислямската революция и свалянето на режима на шах Мохамед Реза Пахлави, припомня ТАСС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *