Политолози заплакаха над Нероден Петко и обвиниха Радев предварително

България отблизо
„Аз не съм склонен да смятам, че ще има революционна промяна в състава на този кабинет, но вероятно няколко министри ще бъдат сменени.“ Това мнение изрази в ефира на БНТ политологът Димитър Ганев във връзка с предстоящата ротация на правителството.

По думите му президентът няма срок, в който да връчи този мандат.

 

„Негово лично решение е кога ще започне тази процедура. Аз лично се съмнявам, че има 100% разбирателство. Струва ми се, че и в двете групи вече има усещането за консенсус. Но тук има един много сериозен препъникамък. Преди всякакво обсъждане за регулаторите, в крайна сметка първият въпрос, който ще създаде определени противоречия, ще бъде именно съставът на Министерския съвет. Това коалиционно споразумение стъпва в огромна степен на меморандума на ПП-ДБ“, уточни специалистът.

Относно националното съвещание на ГЕРБ, експертът каза следното:

 

„Това беше връчване на мандат, искане на мандат за преговори. Това, което прави впечатление най-вече в предложения текст е, че трудно има аргументи той да не бъде приет. Най-чувствителните точки, които биха могли да предизвикат напрежение, са ясни. Говори се за споделена отговорност в управлението. Според мен е оставена много широка врата от страна на ГЕРБ да се обере напрежението“, смята той.

Според него меморандумът, който ПП-ДБ предложиха преди седмица, е фактическо коалиционно споразумение.

 

Социологът Юрий Асланов от своя страна каза, че ако нещо е добре сглобено, то може лесно да бъде разглобено.

 

„Трудно ми е да повярвам, че няма да оцелее това мнозинство и се движим към предсрочни избори. Имаме здрава спойка на интереси. Ясно е, че от самото съществуване на правителството имаше проблеми. Моментът на ротацията ще бъде критичен за управляващите“, отбеляза той.

 

Журналистът Веселин Стойнев пък сподели, че ПП-ДБ държат на регулаторните органи на първи план.

 

„ГЕРБ държи на първи план да са министрите. Това сякаш отлага въпроса как точно ще се избират регулаторните органи. Другото основно разминаване – ПП-ДБ в техния меморандум почти поименно изключват ДПС в регулаторните органи, а ГЕРБ ги включват. Във варианта на ПП-ДБ идеята да няма плаващи мнозинства означаваше ГЕРБ и ПП-ДБ да могат да поемат съответната отговорност. Това е и възможност представители на БСП и ИТН по същия начин да участват, минаващи под квотата на една от двете формации. Тези тънки моменти със сигурност тепърва ще се прецизират“, допълни специалистът.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *