Политически анализатор разкри защо Борисов се страхува от…

България отблизо

Приказките на Борисов и ГЕРБ, че ще искат импийчмънт на президента са само перчене. Трудно можем да допуснем, че всички ще се хвърлят да помагат на ГЕРБ в това, още повече при тях няма единодушие по въпроса.

Да не говорим, че панически ги е страх.

Това каза проф. Александър Маринов преподавател във философския факултет на Софийския университет „Климент Охридски, в интервю пред epicenter.bg.

Но тук не става дума само за проста аритметика, а за висша политическа математика. Дори при ограничения политически капацитет, в ГЕРБ има хора, които разбират, че подобна атака ще работи в полза на президента и ще се върне като бумеранг срещу самите тях. Все пак лесно е да се сравни доверието към парламента и към президента. Особено, като имаме предвид нарастващия гняв срещу управлението, това може да спусъкът, който ще изкара хората на улицата. Затова герберите се отказват, макар и само на думи, от своя „импийчмънт“ срещу президента.

Перманентното потушаване на кризи, снижава хоризонта на бъдещето за българските граждани до всекидневието. Но дори и във всекидневието вече не знаем какво ни чака – ще има ли вода, няма ли да има, какво ще е нивото на фините прахови частици и т.н. Въпреки всичко, управляващите твърдят, че правителството е стабилно. Те явно са си заплюли да носят розови очила, докато недоволните граждани носят черни.

Но тук не става дума само за увредено зрение на управляващите, а за арогантно чувство за ненаказуемост. Когато казват, че правителството е стабилно, те имат предвид, че няма кой да ги свали. Въобще не ги интересуват хората и техните проблеми и болки. Лъжат безцеремонно, по методиката на Гьобелс. Улеснени са от това, че кръг от купени медии и „експерти” им пригласят. Но в края на краищата действителността е непобедима. Ако ми позволите метафората, когато се сблъскат пресъхналата чешма и телевизора, винаги краен победител е чешмата.

Ето защо повечето социолози предричат, че ако не се промени начинът на управление на държавата, рано или късно ще настъпи социален взрив.

Затова е време да си спомним, че най-важният съюзник на един политик е народът. Това важи с особена сила за президента като пряко избран от народа. Ако говорим за повечето партии, не съм особено ентусиазиран, затова смятам, че идва време на политическата сцена да се появят нови политически субекти, които се грижат не за кесията си, а за благото на хората. Президентът получава подкрепа – в различна степен и по различни въпроси – от широк кръг политически и неправителствени организации. Що се отнася до експертите, познавам мнозина, които споделят в голяма степен вижданията на Румен Радев и са готови да дадат своя принос за промяната.

Само ще отбележа една много погрешна теза. Че със свалянето на доверието от правителството, президентът едва ли не, е изчерпал възможните си действия. Уверявам Ви, че са налице цял спектър от възможни взаимообвързани ходове. Освен всичко останало, Румен Радев е военачалник от най-висока класа и неслучайно на времето си е бил единственият военен от Източна Европа, завършил американска военна академия със златен медал. В случая важното е, че президентът е прав в оценките и предложенията си, а правилната позиция дава възможност за печеливши ходове.

И доколкото познавам президента, той няма да тръгне да прави своя партия, нито ще прати подставени лица в подобно начинание. Това не означава, че в българското общество няма да се появят политически и граждански формации, които да подкрепят идеите и усилията му.

А заявката за втори мандат е логично да бъде обявена след като на обществото бъде представена, бъде обсъдена и подкрепена неговата стратегическа програма за национално развитие и за отстраняване на пороците в модела на управление, които спъват това развитие.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *