Лицемерие: Въпреки санкциите, САЩ не могат да се откажат от много руски стоки! Само Европа е прецакана да спазва санкциите!

Свят

Американските компании намериха начин как да заобиколят санкциите, които са наложени срещу Русия. Всичките транзакции ще се извършат чрез банки в други страни.

Това заяви бившият старши съветник на подразделението за санкции на американското министерство на финансите на САЩ Брайан О’Тул.

„Ако компания купува нефт от руски доставчик, тя може да преведе доларов платеж чрез банка в трета страна, която не попада под влиянието на санкциите и играе ролята на разрешен посредник. Банката, за която санкциите важат, може да получи комисионни от руския продавач за такива сделки“, обясни той.

 

Отбелязва се, че тази схема е била разработена от министерството на финансите на САЩ. По този начин, и други страни може да си плащат на Русия за енергоносители, не само САЩ.

Заради началото на операцията в Украйна, която бе обявена от руския президент Владимир Путин на 24 февруари, част о т големите руски банки се оказаха под влиянието на санкции. Също бе замразена част от валутните резерви на Банката на Русия. В ЕС забраниха доставката, продажбата и износа на евро в Русия.

Междувременно стана известно, че САЩ са приравнили руските торове към стоките от първа необходимост, за да може да се избегне включването им в списъка със санкции. В момента има заплаха от масов глад не само по целия свят, но дори и в САЩ и тя е много реална, пише списание Forbes.

Русия е най-големият износител в света на минерални торове.

Управлението за контрол над чуждестранните инвестиции (OFAC) към министерството на финансите на САЩ включи руските торове в списъка с жизнено необходимите продукти, върху които действието на антируските санкции не се разпространява.

Това се казва в публикувана генерална рецензия на OFAC, която „фактически изключва от възможните санкции руските минерални торове“. Източници сред руските производители на торове смятат това за много важен сигнал. Те не изключват, че даденият документ, най-вероятно, ще бъде взет под внимание и от съюзниците на САЩ

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.