Станишев ПАДНА от мотора! ПЛАШИ Елена Йончева!

България отблизо

Президентът на ПЕС Сергей Станишев не бил разочарован от избора на Националния съвет за водач на евролистата. Вчера, пленумът на БСП избра за лидер на евровота Елена Йончева.

„Аз не се почувствах предаден, напротив. Аз се почувствах подкрепен от 45% от Националния съвет, което е много сериозен резултат. Няма да предам доверието на хората, които застанах зад мен с имената си“, увери Станишев пред bTV.

По думите на Станишев, напрежението в партията е създадено от вътрешнопартийна кампания, която се е водила в последния месец. Кампанията създала разделителни линии. Тези линии били преодолими, но затова трябвало воля. „В крайна сметка целта е да победим“, каза още бившият министър председател.

Станишев заяви, че поздравил Елена Йончева. „Разбира се, че поздравих Йончева. Пожелах и успех, кураж. Тя тепърва ще види колко е трудна тази задача да бъде евродепутат, защото това е голяма отговорност.“

Президентът на ПЕС заяви, че неговите гласове в Националния съвет са чисто политически гласове, с много ясна политическа мотивация. Вотът за Йончева пък бил от други различни компоненти. Какви са тези „компоненти“ той не уточни. Но беше ясно, че иска да омаловажи разгрома, който претърпя от Елена Йончева.

Станишев нападна и Корнелия Нинова. Според него, мнението на лидера Корнелия Нинова е различно от това на пленума на партията, във връзка с думите ѝ, че „Станишев не е нужно да е евродепутат“. Въпросът се поставял така, като че ли се раздават някакви позиции.

Станишев коментира и думите на Нинова, че има случаи, в които лидерите на партиите в ЕП не са евродепутати. В този контекст той заяви, че е хубаво ако не председателят, то поне секретарят на партията да бъде евродепутат, за да може да се осъщестява директно взаимодействие.

„Всяко политическо семейство разбира, че връзката, взаимодействието между партия и парламентарна група не трябва да бъде формално и веднъж на месец, а трябва да бъде ежедневно“, заяви Станишев, цитиран от news.bg.

Той не се чувствал като паднал от мотора заради резултата от пленума. За него изборите за ЕП са демонстрация на силата на ядрата. Целта на БСП трябвала да бъде именно такава – да се привлече ядрото, а не периферията.

„Винаги резултатът на БСП на евроизбори е бил по-нисък от този на национални избори. Затова целта е на евроизбори да събереш поне ядрото“, обясни той.

„Ясно е, че Елена и аз сме фаворитите за листата, имахме най-много номинации. Затова предложих да имаме челна двойка, защото очевидно има напрежение. Това не бе подложено на гласуване“, каза Станишев.

В коментар ще кажем: Ясно е, че Станишев е бесен на Корнелия Нинова и Елена Йончева. Но прикрива гнева си зад протоколни фрази. Защото ако наистина се радваше на победата на Елена Йончева, той щеше да каже няколко топли думи, за да подкрепи Елена по трудния път, който поема. Но той говореше само за себе си, критикуваше Нинова и прикрито плашеше Елена Йончева, колко било трудно и щяло да става още по-трудно за нея. Което означава, че според него, е по-добре Йончева да не се захваща с тази работа.

Само че заплахите му няма да свършат работа. Елена Йончева не за пръв път се сблъсква с трудности. Да не говорим, че целия народ е зад нея и ще помага, на нея и на Нинова, в трудната задача да е преборят със статуквото на ГЕРБ.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *