Русия и Китай по-близки от всякога! САЩ вече са регионална държава!

Свят

Китайският президент Си Дзинпин пристигна на приятелско посещение в Русия. Заедно с него е почти цялото китайско правителство. Руско-китайските преговори засягат развитието на партньорството и стратегическото взаимодействие между двете страни.

Лидерите на Русия и Китай заявиха при днешните си разговори в Москва, че страните им никога досега не са поддържали толкова тесни отношения. По този елегантен начин двете най-големи страни – едната по площ, другата по население – отправиха ясно послание към Вашингтон, предаде Nation News.

На срещата със Си Дзинпин в Кремъл,  Владимир Путин каза, че отношенията на Русия с Китай са достигнали безпрецедентно равнище през последните години. „Вашето посещение в Русия е ключово събитие в двустранните отношения тази година“, заяви още Владимир Путин.

Новината за срещата коментира в интервю за Nation News, експертът Андрей Кошкин. 

Според него, всеки, който се интересува от отношенията между Руската федерация и Китай, придобива много благоприятно впечатление за сътрудничеството между лидерите на страните, както и за съвместните проекти между Москва и Пекин. „Това е период на топли, обещаващи, конструктивни отношения, на съвместно благоприятно развитие в икономиката, социалната и хуманитарната сфера, който дава своите плодове и във военната сфера. Този период се възприема нервно от някои страни, и преди всичко от Вашингтон „, – каза експертът.

Тук трябва да подчертаем няколко неща. Първо, чрез своето все по-засилващо се сътрудничество, двете страни правят американските санкции абсолютно безполезни. Русия и без това си е самодостатъчна и не й трябва внос от Запада. А Китай вече тръгна по нейния път, за да направи икономиката си колкото може по-малко зависима от Вашингтон и неговите, станали банални санкции. Точно обратното. САЩ и Запада все повече се нуждаят от продуктите, които произвеждат Русия и Китай. Така че се получава парадокс. Колкото повече Белият дом удължава времетраенето на санкциите, толкова повече губи американската икономика и икономиките на западните страни.

Второ, засилващото се военно сътрудничество между двете страни, свежда всякакво военно усилие на НАТО до нулата. Защото САЩ, и да искат, не могат да победят във война  Русия и Китай. Което означава, че със своите санкции и своето високомерие Запада сам отряза клона, на който седеше. И сега световното господство, за което САЩ толкова мечтаеха,  е вече химера, която никога няма да се осъществи.

Трето, Русия и Китай вече изпревариха САЩ и Запада в сферата на въоръженията, а скоро ще ги изпреварят и във високите технологии и икономиката като цяло. Така че САЩ има над какво да се замислят и от какво да се страхуват. А иначе, всичко може да се уреди много лесно. Трябва само Щатите да се споразумеят по основните въпроси с Русия и Китай. Но засега все още им пречи алчността и горделивостта. А великият италианец Данте Алегиери казва, че това са двата смъртни гряха, които погубват хората и народите.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *