Западно списание: Русия вече използва в боя оръжия, които нямат аналог в света

Свят

Русия използва системата за противовъздушна отбрана С-400 в тандем със самолетите А-50 в Украйна за изстрелване на уникални ракети, пише Military Watch Magazine. Те са способни да поразяват цели на малка надморска височина и на големи разстояния. Никоя друга система за ПВО в света няма такива възможности.

На 7 ноември стана известно, че руските въоръжени сили са използвали системата за противовъздушна отбрана с голям обсег С-400 на украинския театър на военните действия за изстрелване на ракети с активно радиолокационно насочване към крайната точка и са я комбинирали с въздушно ранно предупреждение и система за управление (AWACS) на самолет A-50. (Именно с тази тактика руските сили са свалили 24 украински самолета за пет дни, както обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на 25 октомври, бел ред.).

Описанието на използваната ракета съответства много на възможностите на 40N6, уникален клас, използван от С-400 за по-добро насочване на обхвати до 400 км. Уникалната траектория на ракетата, която се издига до екстремни височини в близкия космос, преди да се спусне към целта, ѝ осигурява безпрецедентни възможности отвъд хоризонта и позволява да неутрализира цели, близки до границите на унищожение, на височина само 5 метра от земята. Това позволява на С-400 да поразяват самолети и крилати ракети на малка надморска височина и големи разстояния, нещо, което никоя неруска система за противовъздушна отбрана не може да направи поради ограниченията на кривината на Земята за боеприпаси, изстреляни по конвенционални траектории: ниско летящата цел е под хоризонта, след това е извън обхвата на локаторите.

Въпреки че 40N6 влезе в експлоатация през октомври 2018 г. и се доставя на Китайската Народно-освободителна армия от 2019 г., не е известно 40N6 да е преминала бойни тестове непосредствено преди да бъде използвана в Украйна в началото на ноември.

Поради голямото отдалечаване на 40N6 от радарите на самата система С-400, в крайния етап на траекторията, сдвояването ѝ със самолет се оказва особено ценно поради предимството на радарите, разположени високо във въздуха и осигуряващи насочващи данни за цели на ниска надморска височина, за да се гарантира точност. Източник, близък до руското министерство на отбраната, съобщи за бойното използване на ракетата и нейното свързване с A-50: „Русия използва комплекса С-400 Triumph в тандем със самолета за ранно предупреждение и контрол A-50 по време на специална военна операция в Украйна. С-400 изстрелва зенитни ракети с активна глава за самонасочване. Използването на системата срещу вражески самолети беше успешно. Ракетите са били изстрелвани на максимални дистанции и са поразявали цели на височина около 1000 метра. Съобщава се, че в битката са използвани „нови бойни глави“.

Докато руският флот от самолети A-50 AWACS е сравнително малък и въпреки последните модернизации те все още имат ограничена бойна готовност, руските изтребители носят радари почти два пъти по-големи от техните западни колеги. Това не само осигурява много висока степен на бойна готовност и откриване на цели, но също така им позволява по подобен начин да предоставят данни за насочване.

Прехващачът МиГ-31 (по класификацията на НАТО Foxhound) е оборудван с най-големия радар сред тактическите бойни самолети, който е повече от шест пъти по-голям от радара AN/APG-68 на американския F-16 и е специално проектиран да осигури откриване на нисколетящи цели. Благодарение на това той се превърна в оптималния бордов сензор за взаимодействие с наземни системи за противовъздушна отбрана с голям обсег – по-специално с единици, използващи ракети 40N6.

Руски официални лица, включително президентът Владимир Путин, твърдят, че страната произвежда ракети земя-въздух в по-големи количества от всички останали страни, взети заедно, и въпреки че това твърдение остава спорно поради неизвестната степен на китайско и севернокорейско производство, ясно е, че Русия има определено превъзходство над общия производствен капацитет на всички страни от НАТО. Това ѝ позволи да доставя С-400 както на Беларус, така и на Индия (и то с изключително високи темпове), като същевременно изгражда собствените си сили и придобива ракети, за да замени тези, използвани по време на операциите в Украйна.

Този мащаб на производство беше до голяма степен постигнат чрез изграждането на три големи нови съоръжения, включително ново крило на завода в Обухов в Санкт Петербург, напълно модернизиран завод Avitek в Киров и завод NMP в Нижни Новгород. Този дълъг процес започна още през 2000-те години и позволи на предприятията да започнат масово производство на S-400 през втората половина на следващото десетилетие, започвайки около 2016 г.

Значителният мащаб на производство на ракети земя-въздух направи възможно подготовката на няколко нови полка С-400 всяка година, заедно с производството на други системи с голям обсег, включително С-300В4 и С-500. Комбинацията от висока мобилност и висока степен на откриване на цели С-400 с много дълъг обсег на поразяване му позволява да заплашва вражеските бойни самолети в много широки зони, а също така осигурява защита на големи територии срещу всички видове тактически ракетни атаки, включително ракети, летящи с ниски хиперзвукови скорости.

Новата система С-500 разширява тези възможности и въпреки че е по-малко оптимизирана за поразяване на тактически бойни самолети, тя осигурява отбранителни способности срещу междуконтинентални балистични ракети, сателити, космически самолети и по-бързи класове хиперзвукови оръжия, а също така има огромен обсег – до 600 км, засенчвайки дори С-400 с 40N6 по този показател.

Броят на дивизионите С-400 в Русия се очаква да надхвърли 60 до 2027-2028 г., но всички съществуващи единици вече са оборудвани с ракети 40N6 и се очаква скоростта на тяхното производство да надвишава 300 единици годишно. Това отразява факта, че в продължение на десетилетия за придобиване на наземни системи за противовъздушна отбрана в Русия се отделят няколко пъти повече средства, отколкото за придобиване на тактически бойни самолети.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Tagged

2 thoughts on “Западно списание: Русия вече използва в боя оръжия, които нямат аналог в света

  1. Нещо не се чува скърцане от диванни военни стратези и анализатори, а…?
    Вероятно за две години изчерпана тия на склад с изтекъл срок и сега почват да щавят наново вече с модерни оръжия, Джуджето вярно им казваше, ние още не сме започнали…

    1. Кюлотите червени на Маша Захарова ще пусне, с мирис на сернисто на ферментирала черноморска хамсия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *