САЩ трескаво се мъчат да настигнат Русия в хиперзвуковото оръжие, но уви…

Свят

ВВС на САЩ решиха да се откажат от покупката на хиперзвуковото оръжие за бързо реагиране AGM-183A ARRW, след като поредният тест на прототип на ракета завърши неуспешно. 

 

Това съобщи на 29 март помощник-секретарят на военновъздушните сили по придобиването Андрю Хънтър в комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, съобщава Bloomberg, цитиран от украинския Фокус.

„В момента ВВС не възнамеряват да извършват последващи покупки на ARRW след завършване на програмата за тестване на прототипа“, каза той.

Хънтър не каза защо Военновъздушните сили изоставиха програмата, но това дойде само няколко дни след като неотдавнашен тест на прототип се провали, със съобщения, че комуникацията с ракетата е била загубена по време на полета.

гиперзвуковая ракета

В същото време длъжностното лице все още смята за целесъобразно да се проведат допълнителни изследвания и да продължи разработването на този тип оръжие, което не успя на последния тест.

Министърът на ВВС Франк Кендъл е съгласен с това мнение. Въпреки че не се чувства много добре за ARRW, каза той, все още има надежда, че програмата ще оцелее, в зависимост от резултатите от следващите две изпитания.

В тази връзка наблюдателите на Breaking Defense пишат, че прекъсването на програмата ARRW е удар по усилията на Пентагона да изгради арсенал от хиперзвукови оръжия, които, както предупреждават висши служители, вече са на въоръжение в Русия и Китай. Въпреки че прототипът на ARRW се смяташе за потенциално първото оперативно хиперзвуково оръжие на Съединените щати, програмата беше изправена пред поредица от неуспешни изпитания в началото.

Lockheed Martin, главният изпълнител на програмата, каза пред Breaking Defense, че компанията е „отдадена на разработването на хиперзвукова технология с ускорени темпове, за да отговори на критична нужда от националната сигурност“.

Въпреки това, самият Кендъл призна пред конгресмените на 28 март, че военновъздушните сили сега са „по-ангажирани“ с проекта за хиперзвукова крилата ракета Hypersonic Attack Cruiser (HACM) на Raytheon Technologies. Като аргумент той цитира факта, че HACM е съвместим с голям брой американски самолети и като цяло ще осигури на ВВС по-голяма боеспособност.

На 13 март 2023 г. военновъздушните сили на САЩ проведоха втори тест на хиперзвуково оръжие за бързо реагиране (ARRW) край бреговете на Южна Калифорния. Съобщава се, че прототипът е изпълнил няколко задачи, след което инженерите са събрали данни за допълнителен анализ.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *